Kuchnia żydowska – bogactwo smaków

owoceŻydowską kuchnię cechuje koszerność. Może właśnie ze względu tę wyjątkową właściwość, tak bardzo ceniona jest na całym świecie i tak wiele osób chce jej skosztować. Przymiotnik „koszerny” odnosić się może do wielu elementów życia. Słowo to znaczy dokładnie – właściwy, a więc zgodny z religijnymi przepisami, które głosi Tora, Misznia i Talmud. Koszerna kuchnia stanowi inspirację dla ludzi różnych kultur już od stuleci. Może także ze względu na jej filozofię, skomplikowanie i szacunek z jakim przygotowuje się dowolny posiłek. Jak np. wytłumaczyć, że dwa kawałki ciasta, które wyglądają identycznie, mogą się od siebie tak bardzo dla Żydów różnić?A jednak!

Sekret tkwi w sposobie przygotowania, całej procedurze i atmosferze jaka towarzyszy procesowi tworzenia. Jakkolwiek, to czy to ciasto będzie koszerne czy też nie zależy w dużej mierze od konsumenta, który decyduje o statusie danego produktu. Bardzo młodym zjawiskiem jest tworzenie certyfikatów koszerności. Powstaje ich wiele i mogą różnić się od siebie, tak samo jak społeczności żydowskie, które podzielić można np. na Żydów orientalnych, sefardyjskich czy europejskich (aszkenazyjskich), ale i ortodoksyjni bądź chasydzcy. Każdy Żyd sam podejmuje decyzję o tym, że to co je jest koszerne. Wyznaczane są również osoby odpowiedzalne za koszer. Najczęściej odpowiadają za to rabini i meszgijachowie. To są osoby, które nadzorują cały proces przygotowania produktów udostępnianych potem np. podczas żydowskich imprez. Tutaj na imprezach zbiorowego żywienia podchodzi się do koszerności dań bardziej rygorystycznie niż na przyjęciach prywatnych.

W naszym kraju rynek produktów koszernych jest jeszcze stosunkowo ubogi. Mała jest oferta dostępnych produktów koszernych. Ale sukcesywnie sytuacja ta zaczyna się zmieniać. Jeśli chcielibyśmy zjeść coś koszernego np. w Warszawie, możemy odwiedzić stołówkę znajdująca się w pobliżu Synagogi Nożyków, a w samej synagodze mieści się także sklep z koszerna żywnością. Jedno jest pewne. Produkty mięsne, które ze względy na skomplikowany proces uboju, są o wiele droższe od mięsa niekoszernego. Spośród sztandarowych dań kuchni żydowskiej jest m.in. chała, bajgle z wędzonym łososiem i twarogiem, gefilte fish, zupa z kulkami macy, knyszes, bliny, czulent, holiszkes czyli gołabki, cymes, kugel oraz wspaniały żydowski jabłecznik.